2019. szeptember 30., hétfő

KéSZÜLŐKör: A csodálatos nő Anyává, az erős férfi Apává válik… szülésre készítő, interaktív előadás sorozat, Esztergomban




KéSZÜLŐKör: A csodálatos nő Anyává, az erős férfi Apává válik…


Az Esztergomi Női Virágzáskör szervezésében, kiscsoportos, négy alkalmas szülésre készítő, interaktív előadás sorozat indul kisbabát váró párok számára.

Helyszín: Védőnői Szolgálat 2500 Esztergom Simor János utca 122.
Időpontok: Október 25. ; November 8. ; November 22. ; December 6.
Az előadások 14-18 óráig tartanak.

Előadók:
Rózsa Ibolya, okleveles andragógus, IBCLC laktációs szaktanácsadó, háromgyermekes édesanya

Bagó Natália, szülésfelkészítő és szüléskísérő dúla, önkéntes szoptatási segítő, háromgyermekes édesanya

Dr. Mórocz Angéla, kismama és baba-mama jógaoktató, jógapszihoterapeuta, édesanya

Szalkai-Tóth Nikoletta, vezető szülésznő, háromgyermekes édesanya

Miért érdemes eljönni?
• Előadóink a ti igényeitekre szabottan segítenek készülni szülésre, szoptatásra és babagondozásra,
• egy igazi ráhangolódási lehetőség, kellemes támogató környezetben,
• a környéken először Esztergomban, egyedülálló alkalom, így az utazással sem kell időt tölteni,
• az előadások interaktívak, így feltehetitek minden kérdéseteket szakértőinknek,
• teával, aprósüteménnyel és bensőséges hangulattal várunk benneteket!

2019. szeptember 10., kedd

Ha a dúlám dúlája lettem, akkor az én dúlám kicsoda?! ;)

Ha a dúlám dúlája lettem, akkor az én dúlám kicsoda?! 
Az egész úgy kezdődött, hogy 4 évvel ezelőtt, Ádám napján felkértem dúlatársaimat, Natit és Juditot, hogy legyenek a dúláim harmadik kisfiam, Ádi születésénél. Megalakult Dúlatriumvirátusunk. Azóta szültem velük még egy babát, és gondolhatjátok mekkora öröm volt, mikor nemrégiben megtudtuk, hogy Triumvirátusunk újabb szintre emelkedik, Natival ezúttal Judit dúlái lehetünk! A negyedik évfordulónkra sütöttem egy tortát, és mivel Nati még nem tudta dúlagyermekünk, vagyis Judit kisbabájának a nemét, belerejtettem a választ a torta krémjének színébe. Volt nagy sikítozás, mikor kibuggyant a rózsaszín krém, és ezáltal kiderült, hogy összesen hét fiúgyermekünk és egy fiúunokánk után dúlakislányunk fog születni! Én megígértem, hogy azonnal kilövetem a fülét a szülőszobán, csillamtetkóval írom fel a nevét a csuklójára, és ha lesz haja, azt is befonom! Várunk nagyon kicsi tündérke!
Zsófi
2019.09.09.







2019. június 3., hétfő

"Sok cikket írtak már arról, mire jó a dúla, és mit csinál...De biztos vagyok benne, hogy azt még senki nem mesélte, hogy a dúláid képesek a születésnapodat elemi csapásból feledhetetlen élménnyé varázsolni."


Születésnapom alkalmából szerettem volna nektek elmesélni, hogyan születtem meg 1982-ben egy vidéki kórházban, teljesen más szülészeti bolygón, mint ahol nekem alkalmam volt szülni 27-30-33-35 évvel később. Azonban az a nap lényegében őskáoszba fulladt, és nem bejegyzésírásba. 
A segítségem beteg lett, Nati jött el vigyázni két otthon lévő gyermekemre, amíg a fogászatra rohantam, orbitális kuplerájt magam mögött hagyva. Először is kövér gázzal meghúztam a kocsit a garázs falán, majd a fogászati kezelés vett nem várt, katasztrofális fordulatot. A férjemet nem tudtam elérni, végül Judit vette fel a telefont, akinek egy nyolcad foggal a számban selypegve, félig zokogva előadtam, hogy egy percem van, mielőtt kiugrom a rendelő csukott ablakán, könyörgöm, szedje össze a maradék két gyerekemet az intézményeikből, és vigye haza őket, mert mindjárt bezárnak, én pedig még épp Gollamra hajazok a Gyűrűk urából. Egy órás késéssel téptem tovább a rákszűrés időpontomra, eláztam a szakadó esőben, és mire késő este hazaértem azt kívántam, bár meg se születtem volna, de legalább ne ma lenne a szülinapom.

2019. május 18., szombat

"Új családdá születve"

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember és alvó emberek
10 éve életem leghosszabb, legsötétebb és legmagányosabb éjszakája jött el. Az öt ágyas vajúdóban vártam, hogy a csordogáló magzatvíz mellé megérkezzenek a méhösszehúzódások, amik anyává tesznek, világra segítik a kisbabámat. Órák óra vártam, nem tudtam mire, egy rettenetesen furcsa lelkiállapotban, ahol az eszemmel tudtam, holnap anya leszek, de fogalmam sem volt, mi fog velem valójában történni. Első szülés, első baba. Senki nem mondta, hogy ilyen is van, hogy hiába reped meg a burok, nem indul el a folyamat még órákig, akár napokig. Nem volt dúlám, azt sem tudtam, hogy van olyan, a szülésznőm tennivaló híján hazament, a férjemet hazaküldték, én pedig elárvultan vártam a fájást, a valamit, a bármit, csak történjen már.

2019. január 14., hétfő

Ádi születése

Aranyóra Ádival <3

Ádi születése

Ádi volt DúlaTriumvirátusunk első gyermeke, sőt, életre hívója. Mivel dúla vagyok, felmértem jelentőségét annak, hogy dúlával szülhessek, és régi orvosomnál, akivel az első két fiamat szültem, nem volt erre lehetőség. Így új orvosnál és új szülésznőnél kötöttem ki, egy másik kórházban. A félidőn már bőven túlhaladva, nehezen választottam dúlát a társnőim közül. De valahogy, az első megérzésemre hallgattam, és Natit, a tapasztalt dúlatársamat választottam, akinek megnyugtató személyisége csodás kiegészítője az enyémnek. Helyettesének pedig Juditot, aki első szüléskísérésére készült, és akivel mindig is éreztem valamiféle lelki közösséget a dúlaiskolában. Nati és Judit nagyon jó csapat voltak, a várandósság alatt el is mosódott a jelentősége annak, ki a helyettes, és ki az első számú. Mindent hármasban beszéltünk meg, hármasban készültünk, alkalomadtán a férjemmel kiegészülve.

2019. január 11., péntek

Vilmos születése



Vilmos születése

Egy évvel ezelőtt született meg DúlaTriumvirátusunk második közös gyermeke, az én Vilmoskám. A szülésem ugyanolyan volt, mint a várandósságom, egyszerűen csak megtörtént velem, pont úgy, ahogyan kellett, amikor kellett, és az élet, a sors, a nagy rendező még nálam is jobban tudta, hogy minek hogyan kell történnie ahhoz, hogy tökéletes legyen.
Aranyóra <3

A csapatom abból a szempontból nem volt kérdés, hogy tudtam, kik lesznek a dúláim: Dúlatriumvirátusunk becses tagjai, akik előző gyermekem, Ádi születését is kísérték. Nati és Judit beleegyeztek abba, hogy ezúttal nem lesz első s helyettes, hanem az élet fogja megírni, melyikük lesz ott. Ezt tudtommal hármunk közül én viseltem a legnehezebben, de egyszerűen képtelen voltam köztük választani. Visszatértem régi orvosomhoz, akinél az első két fiamat szültem, és egy szuper, igazi, alternatív szemléletű szülésznőt választottam mellé, életem egyik legjobb döntése volt.

2018. november 12., hétfő